Enerco
07
Dec

Anders Modig – En projekt- och konsultchef som hämtar andan på sjön

Teknikintresset och en stark längtan efter att komma närmare leverans och kunder var det som fick Anders Modig att 2014 starta det embryo som idag är Enerco Engineering & Automation (EA). Sedan dess har mycket hänt. Möt en projekt- och konsultchef som jobbar hårt, ogillar hierarkier och som hämtar energi i naturen.

Vad jobbar du med?

På papperet är jag projekt- och konsultchef, men jag vet inte vad jag har för titel egentligen. (skratt) När jag och Ola Lindgren startade upp Enerco EA 2016 blev han vd och jag någon slags operativ chef. Nu tror jag rollen mer har gått över till någon slags verksamhetsansvarig. Det jag gör är att jag bland annat ansvarar för Enerco EA:s ekonomi och IT. Jag är också projektledare och projektcontroller, jag driver en del affärer, har hand om ramavtalsfrågor och ansvarar för några av våra större kunder. I stort kan man säga att jag har koll på EA:s siffor och att projekten sköts. Idag har jag också en del personalansvar, men det kommer jag att släppa ifrån mig då vi gör en del organisationsförändringar inom bolaget. Framöver kommer jag att fokusera ännu mer på verksamhetsutveckling.

Det låter som att du har mycket att göra?

Ja, det kan man säga. (skratt) Från början var vi 15 i Enerco EA, nu är vi 60. Vi har tredubblat oss på fyra år och det gör att jag inte kan ha koll på alla detaljfrågor längre. Vi är ett annat bolag idag än vad vi var från början. Då drev vi ganska nischade uppdrag med spetskompetens, idag tar vi komplexa helhetsåtaganden där vi också jobbar tillsammans med andra delar av Enerco, exempelvis verkstäderna och resurserna inom Enerco Industrial Projects.

Hur kom det sig att du började jobba med det här?

Jag har alltid varit IT-kille. Jag är född in i IT-eran och visste tidigt att det var det jag ville hålla på med. Så jag har pluggat teknik och IT och började mitt arbetsliv på ett större läkemedelsbolag. Där stannade jag i 16 år. När jag slutade hade jag blivit chef för automation och system i Södertälje och då tyckte jag att mitt jobb hade blivit alldeles för teoretiskt, jag ville närmare leverans och teknik. De sista åren där startade jag därför ett eget IT-bolag som jag drev parallellt med mitt vanliga jobb. Det slutade med att jag satt med två heltidsjobb, mitt vanliga jobb på dagarna plus mitt eget bolag på kvällar och helger. Jag insåg att det inte var hållbart och i samma veva fick jag veta att man skulle starta upp ett nytt bolag med ursprung från Scanias underhållsorganisation där jag började med ansvar för tekniska leveranser. Jag var där under ett par års tid men med drömmen om att få bygga upp en verksamhet från grunden fanns kvar. Detta blev till slut en möjlighet och resultatet blev det embryo som nu är Enerco Engineering & Automation.

Hur skulle du sammanfatta det som hänt sedan dess?

Det har varit en helt galen resa, kan man säga. Mycket jobb! Det är speciellt att ha varit med från början och fått bygga grunden. Varenda mejladress, varje liten grej har jag varit med och petat i. På så vis är EA verkligen en bebis för mig. Och det känns bra att grundtanken med bolaget fortfarande är densamma; teknikintresset och att jobba tillsammans. På det viset är vi fortfarande det lilla entreprenörsbolaget, fast vi är en del av en stor koncern nu. Så ser det ut i hela Enerco och det tror jag är en del av framgången. De vi anställer är personer som jobbar utan att en chef står och säger vad du ska göra. Personligen gillar jag inte hierarkier, även om jag förstår att det kanske börjar behövas lite fler chefer nu när vi börjar bli så många.

Vad i ditt jobb gillar du bäst?

Jag gillar det mesta med mitt jobb. Övergripande gillar jag känslan av att vi gått från det lilla nischade bolaget, till ett bolag som kan ta i stort sett vilka uppdrag som helst, så länge det handlar om att uppfinna och skapa en lösning som ska göra utföra något, och göra en bra leverans. Det är absolut häftigast! I det dagliga arbetet gillar jag att ha koll på bolaget. Jag är tyvärr en kontrollmänniska. (skratt)

Hur ser du på framtiden?

Allt handlar egentligen om att arbeta för att det ska gå fortsatt bra. 2020 har varit ett otroligt konstigt år och vi är nog alla rädda för att vi inte har sett slutet på pandemin och effekterna av den. Vi tappade 25–30 procent av vår omsättning under perioden mars till maj, men kom tillbaka ganska starkt över sommaren. Vi ser att förfrågningstrycket från kunderna minskat samtidigt som vi i somras anställde tjugo nya medarbetare. Så det är helt klart stora utmaningar som vi brottas med. Men jag är positivt lagd. Kunderna finns därute och de behöver tjänster. Och vår mix, att stärka upp företag med specialistkompetens och att erbjuda kompletta funktionsleveranser, vet vi är bra.

Finns det något drömuppdrag eller någon drömkund?

Alla kunder är drömkunder. Den råa tekniken är bransch-överskridande och det gör att alla som jobbar med förädling, tillverkning eller materialhantering är drömkunder för oss. Ett drömuppdrag är nog de större helhetsuppdragen, typ att bygga en tillverkningslinje från noll. Eftersom vi har ingenjörer inom alla discipliner, plus att vi har egen tillverkning i koncernens verkstäder, så kan vi verkligen göra en komplett leverans, vilket känns väldigt bra. På det viset är vi också relativt unika. Jag har inte sett något annat bolag med den kombinationen. Det var det som lockade mig till Enerco från första början.

Mycket jobb och många utmaningar – hur fyller du på med energi?

Jag och min familj bor på en liten ort utanför Södertälje, nära skog och vatten. Min stora passion i livet är naturen och jag fiskar mycket på fritiden. Vi har egen båt och är mycket ute på sjön. Där har jag definitivt mitt andningshål.