Enerco
04
Oct

Deras praktikperiod ledde till fast anställning inom Enerco Engineering

Ida-Linn Möller hade tidigare arbetat som elektriker när hon valde att skola om sig till automationsingenjör. Dennis Wedin-Atte utbildade sig till automationsspecialist och fick under ett studiebesök upp ögonen för Enerco. Både Ida-Linn och Dennis gjorde senare sina praktikperioder på Enerco Engineering i Södertälje och idag har båda sina anställningar där.
– Ganska tidigt under min praktik flaggade jag för att jag var intresserad av att stanna kvar inom Enerco. De verkade tycka att jag hade potential, så jag blev erbjuden en tjänst, berättar Ida-Linn Möller.

Sedan augusti är Ida-Linn Möller och Dennis Wedin-Atte anställda på Enerco Engineering i Södertälje, den del av koncernen där ingenjörer, konstruktörer, programmerare och projektledare tillsammans erbjuder kunderna allt ifrån förstudier och förprojektering till färdiga monteringsstationer, pressutrustningar, hanteringsutrustningar och robotlösningar. Båda gjorde sina praktikperioder LIA (lärande i arbete) i verksamheten och kände direkt att de trivdes bra.
– Det bästa under min praktik var att jag fick ett eget lokalt projekt som jag kunde sitta och jobba med där jag fick försöka hitta lösningar till problemen själv, men samtidigt ha möjlighet att fråga folk på kontoret om hjälp när jag behövde det. Det här upplägget gjorde att jag fick en tydlig bild över hur viktigt det är att vi har hela projektet i åtanke när vi jobbar och inte bara fokuserar på det vi jobbar med just då, säger Dennis.
– Jag tyckte att det var kul att få utmanas på ett helt nytt sätt, säger Ida-Linn. Jag hade till exempel aldrig programmerat innan jag hade min LIA här, och upptäckte att det var otroligt roligt.

Varierande uppdrag ger nya kunskaper
Trots att ingen av dem jobbat länge inom bolaget har båda redan spännande uppdrag på gång. Dennis finslipar detaljerna på en leverans av en maskin till en kund inom fordonsindustrin och tillsammans med Ida-Linn kikar han på ett nytt uppdrag för samma kund som handlar om att byta ut en del av en produktionslinje. Ida-Linn uppskattar bredden i uppdragen.
– För min del är det positivt att jobba med så många olika typer av projekt. Jag försöker suga upp så mycket kunskap som möjligt så här i början, innan jag nischar mig. Jag upplever att Enerco sitter på mycket kompetens och jag ser den här miljön som optimal för min utveckling.

Även Dennis trivs bra på sin nya arbetsplats.
– Jag vill lära sig så mycket som möjligt inom mitt nya arbetsområde och arbetsuppgifterna här har varit väldigt varierande, vilket är kul. Dessutom har alla kollegor varit otroligt trevliga. Det gör det roligt att komma till jobbet varje morgon.

Trivsam jargong

Från sitt tidigare arbete som elektriker är Ida-Linn vad vid att arbeta i typiskt mansdominerade miljöer. Även Enerco har en hög andel män bland sina medarbetare, men Ida-Linn upplever att stämningen på Enerco skiljer sig från hennes tidigare arbetsplatser.
– Jag tycker att känslan är betydligt mycket mer trivsam här än när jag arbetade som elektriker. Jag kände mig klar med den ”buffliga” jargongen som kan finnas inom byggbranschen, så jag trivs jättebra här. Men, såklart vore det trevligt med fler tjejer.

Vill stanna inom Enerco
Hur framtiden ser ut är oklart för både Ida-Linn och Dennis, men båda vet att de vill stanna inom Enerco.
– En av mina drömmar är att få arbeta mer med AI och Machine Learning (ML). ML var ämnet jag gjorde mitt examensarbete om och det var så otroligt spännande med så många möjligheter, så jag hoppas att jag kan få tillämpa det på ett projekt i en relativt nära framtid, säger Ida-Linn.
– Just nu tänker jag inte så mycket på framtiden, säger Dennis. Jag vill fokusera på att lära mig så mycket som möjligt. Men jag hoppas och tror att jag kommer att ha en lång och utvecklande karriär här på Enerco i många år framöver.

Är du intresserad av att göra din praktik eller examensarbete inom Enerco?

Använd vårt formulär för spontanansökan.

Relaterat material

Erik och Hani gör sitt examensarbete på Enerco