Enerco
19
Aug

Hans Äng – en underhållsutvecklare som gillar förändring

Han har tränat överlevnad i snöstorm och bytt karriär mitt i livet. Möt Hans Äng – en underhållsutvecklare och projektledare som älskar kickar och som gillar när det rör på sig, både i jobbet och på fritiden.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som underhållsutvecklare och projektledare på Enerco EA i Sandviken. I min roll arbetar man med många olika saker men enkelt förklarat kan man säga att mycket handlar om att se till att maskiner fungerar optimalt och håller länge. I det ingår att undersöka och kartlägga nuläget genom att till exempel prata med operatörer, elektriker och mekaniker, att analysera den samlade informationen och sedan utifrån det göra en underhållsplan. Målet är att åstadkomma ett förebyggande underhåll där man åtgärdar saker och ting innan de går sönder. Jag jobbar också en del med beredning och planering för hur man kan optimera arbetssätt och processer. Just nu håller jag till exempel på med att hjälpa ett företag att köpa in och implementera ett underhållssystem. I det projektet blir det också lite affärsfrågor som ska hanteras. Så jobbet är väldigt varierande.

Hur ser din bakgrund ut?

Jag är född i Järpen i Jämtland och uppvuxen i en liten by som heter Vaplan som ligger tre mil öster om Östersund. Jag gick gymnasiet i Östersund och gjorde lumpen på Frösön. Efter det började jag jobba som hantverkare inom ventilation. Jag jobbade med service, montage och injustering av ventilationssystem. Men när jag var 32 bestämde jag mig för att börja plugga. Jag var trött på att krypa omkring på vindar bland lösull och damm. Jag hade liksom slagit huvudet i takstolen en gång för mycket och tänkte att nu får det vara bra. Jag ville inte fortsätta på samma sätt tills jag blev 65. Så jag började plugga. Först läste jag in tekniskt basår och kompletterade upp gymnasiebetygen, sedan sökte jag till Högskolan i Gävle och pluggade vidare där till elektronikingenjör. Jag var 36 när jag färdig. Sedan dess har jag jobbat på flera olika företag och haft varierande roller, bland annat som kvalitetsingenjör, produktionsledare, laboratorieingenjör, automationsingenjör, driftsäkerhetsingenjör, besiktningsingenjör, och sedan underhållsledare, underhållschef och underhållsutvecklare. Arbetsmässigt har jag nog världens längta och krångligaste CV. (skratt) Här på Enerco EA har jag varit sedan början av 2018.

Vad är Enerco EA egentligen? Kan du förklara?

Enerco EA står för Enerco Engineering & Automation. Jag brukar säga att det är ingenjörsbenet i Enerco Group. Vi håller på med alltifrån maskinsäkerhet, automationslösningar till programmering, mekaniska koncept och mycket annat. Vi som jobbar inom EA är ofta ingenjörer, konstruktörer och projektledare.

Hur trivs du?

Jag trivs jättebra på Enerco. Jag har kvar samma positiva magkänsla som när jag tackade ja till jobbet. Det är ett varierande jobb där man ständigt ställs inför nya utmaningar. Det passar mig bra. Jag tycker om att prova på nya grejer och är nog en sådan som dras till förändringar.

Att skola om sig som 32-åring är en stor förändring. Var det ett svårt beslut?

Nej, absolut inte. Jag var helt bestämd, funderade inte alls särskilt länge. Att bli ingenjör är en dröm som jag haft med mig sedan barndomen, så jag visste att det var det jag ville göra.

Har du någon gång ångrat att du bytte bana?

Aldrig. Det här var en investering i mig själv och jag är glad att jag tog steget. Jag kände att jag ville utvecklas som människa och jag har aldrig varit rädd för att prova på grejer. Jag har snarare sökt mig till det, både i jobbet och på fritiden. Jag gillar adrenalinkickar.

Hur kan det yttra sig?

Tidigare har jag hållit på med ganska vild utförsåkning och med sportdykning, vattenskidor och en del jakt. Innan jag bestämde mig för att bli ingenjör gick jag även en utbildning för att bli fjäll- och vildmarksledare, bara för att jag tycker att sådant är kul; kanotfärder i iskallt vatten och överlevnadsträning i snöstorm.

Är det då du trivs som bäst?

(skratt) Jag kan ta det lugnt också. När vi åker på semester och jag får ligga på stranden i solen trivs jag väldigt bra. Men annars mår jag bäst när jag får vara aktiv, gärna utomhus. Det hänger nog med mig sedan uppväxten i Jämtland. Man kom hem från skolan och slängde i sig korvmacka och O’boy, drog ut igen och kom hem på kvällen smutsig och sjöblöt av svett. Men jag har blivit lugnare med åren. Nu när jag är 54 känner jag mig ganska tillfreds och får utlopp för mina behov på annat sätt. Jag är coach i cross-fit nu, eller funktionell träning som det också kallas. Där hjälper jag andra att ta sig utanför sin komfortzon, och det är också en slags kick; att se andra utvecklas. Men jag fortsätter att testa nytt själv också. I helgen provade jag till exempel att paddla SUP. Det var kul. Jag gillar att röra på mig och det gör min fru också. Vi åker längdskidor och cyklar tillsammans, både MTB och racer. Det är viktigt att hålla igång.

Det låter som att du sysslar med underhåll även av dig själv?

Ja, så är det verkligen. När det handlar om en bil så är det självklart för de flesta att man lämnar in den på service, byter däck, städar och fyller på olja. Det borde vara självklart att vi ska göra samma med oss själva. Man ska röra på sig och se till att äta och dricka gott. Det är viktigt. Man måste ju orka bli gammal.

Eftersom du gillar förändring – hur ser livet ut om fem år?

Jag trivs väldigt bra som det är nu och vill gärna fortsätta hålla på med det jag gör. Jag vill jobba med projektledning och hjälpa industrierna och företagen, våra kunder, med underhållsfrågor. Fortsätter bara jobbet och fritiden att vara varierande så är jag nöjd.