Enerco
11
Nov

”Man måste ha en lite konstig läggning för att hålla på med rörkopplingar”

Inom affärsområdet Underhåll & Montage finns en grupp som är specialiserade på hydraulikservice ute hos våra kunder. Gruppen servar alltifrån storkunder inom stål- och pappersindustri med stora installationer, till småföretagaren som behöver hjälp med en trasig slang. Emil Hillberg är sedan 2017 teamledare för gruppen. Vi passade på att fråga honom vad gruppen jobbar med just nu och vad det är som egentligen är så spännande med hydraulik.

Berätta om er hydraulikgrupp – vilka är ni och vad gör ni?
Vi är en grupp som servar våra kunder ute på plats med det mesta inom hydraulik; alltifrån felsökning till att reparera och tillverka. Vi är fyra fasta medarbetare i gruppen men storleken på gruppen varierar utifrån kundernas behov. Ibland kan vi vara fyra som är ute på jobb, ibland hyr vi in medarbetare från övriga koncernen. Alla i gruppen är mekaniskt kunniga och då särskilt kunniga inom hydraulik. Vi åker oftast i väg två och två på jobben och oftast styr vi bilarna åt olika håll på morgonen.

Vad jobbar ni med för typ av uppdrag?
Uppdragen varierar väldigt mycket. Den här veckan har vi bland annat monterat en elmotor på ett vattenverk, vi har dragit smörjrör och vi har renoverat en cylinder som ska installeras. Dessutom är en av oss i gruppen uthyrd till kund för att förstärka deras personalgrupp under en period. Nästa vecka är det dags för ett nymontage med 350 meter rör som ska bockas och monteras.

Vad krävs av er som personer för att kunna jobba med så många olika typer av uppdrag?
Det är viktigt att vara en problemlösare, att vara flexibel och att kunna ändra sin plan under dagen. Många gånger kan man ha förberett och planerat för att göra på ett visst sätt, men plötsligt kan förutsättningarna ändras. Så är det framför allt när vi jobbar med revisionsstopp och många olika insatser pågår samtidigt. Då handlar det om att tillsammans diskutera fram bästa lösning och se till att alla är med på tåget. VI fyra i gruppen har med tiden blivit ett sammansvetsat team som jobbar väldigt bra ihop och det är fantastiskt kul.  

Vad är det bästa med att jobba med hydraulik?
Eftersom vi jobbar med service så får man träffa mycket folk, både kunder och kollegor, vilket jag tycker är kul. Jag uppskattar också att det är varierande och att vi som sagt är en bra grupp. Vi har alla jobbat med det här i många år, så det finns mycket kunskap och intresse i gruppen. Just hydraulik är lite speciellt också, för det finns flera olika standarder på rörkopplingar, vilket gör att det finns mycket att lära sig och hålla koll på. Man kan till exempel behöva fem kopplingar för att komma till en gänga men du kan också behöva två, om du gör på ett annat sätt. Så man får vara kreativ och använda hjärnan i jobbet, det blir aldrig enformigt. Men man måste nog ha en lite konstig läggning för att hålla på med rörkopplingar, gängor och olika utföranden. Det kan bli lite nördigt. (skratt)

Hur ser planerna ut för er framåt – har ni något kommande projekt du kan berätta om?
Vi har inget större projekt på gång. Oftast ligger vi inte mer än två veckor framåt i planeringen, eftersom mycket dyker upp längs vägen. Men vecka 46 har vi ett revisionsstopp på en fabrik inom pappersindustrin, så det vet vi är på gång. Det kommer att handla om alltifrån o-ringsbyten till stora cylinderbyten.

Finns det något drömprojekt du önskar att ni fick in?
Egentligen inte. Alla projekt är roliga på sitt vis, stora som små. Men det är klart, ett större nymontage av något slag vore kul. Den typen av uppdrag är ofta jobbiga under resans gång, men det är en härlig känsla när de är klara. Utmaningar är alltid bra.