Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Enerco Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök

Huvudkontor

Pumpverksgatan 22, 813 91 Hofors

Enercos bidrag till Ovakos nya vätgasfabrik i Hofors

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre

Måste anges

Enercos bidrag till Ovakos nya vätgasfabrik i Hofors

Ovako har just byggt och öppnat Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas. Till deras hjälp i det dagliga arbetet med byggnationen av den nya tekniken fanns Enerco med en samlad leverans från samtliga affärsområden.

Enercos Lars Brodmar efterfrågades som resurs i projektet och klev tidigt in som projektledare med övergripande ansvar för installation och tidplan. Han har haft en övervakande hand över leveranser, installationer och en nära och kontinuerlig dialog med kunden. Varje morgon började med avstämningsmöten med samtliga leverantörer för att dagen skulle flyta på bästa sätt. Till sin hjälp hade Lars kollegan Fredrik Lundsten från Enerco Engineering som ansvarade för tidplan och logistik för inkommande leveranser till och inom byggområdet.

− Jag tyckte från början att det var i överkant med båda grabbarna, berättar Mikael Persson, Projektledare från Ovako. Men jag ser att det aldrig hade funkat utan dem. De har en massa erfarenhet och styrde upp och utmanade alla, inklusive mig själv, vilket gjorde totalleveransen bättre.
− Fredrik och Lasse var tydliga och hade en ambition. De ville precis som vi på Ovako att det här skulle bli bra och utifrån sin erfarenhet tittade de alltid framåt, två till tre veckor bort, för att se vad vi ska ha på plats då. Jag vet att organisationen och stämningen på plats imponerade på vår leverantör NEL, avslutar Mikael.

Enerco koordinerade många små och stora leverantörer på plats
NEL Hydrogen var företaget bakom projektets huvudleverans, utrustningen till vätgasanläggningen. Bland andra inblandade leverantörer på plats kan nämnas Sweco för byggkonstruktion, PEAB kring mark och bygg, BEKAB 3D med modell och ritningsunderlag, Granitor för elinstallation och automation, Gävle rörteam för installationer, Kantak för håltagning och takjobb, Vattenfall rörande krafttillförsel, Hitachi för transformator och likriktare, VOID med håltagning, sågning och bilning, Andersson & Rask med mobilkran.

− Vi har varit trygga med alla leverantörer och kunde inte haft det bättre. Alla hade erfarenhet från industrin och kände både oss och vår verksamhet. Det är en styrka att vi som region kan ta sådana här steg tillsammans, säger Mikael Persson och fortsätter med att berätta att det egentligen inte är någon raketforskning detta.

Mikael Persson, projektledare från Ovako

− Såväl tillverkning som förbränning av gas är känd teknologi. Ny är dock vår förmåga att koppla ihop tillverkning med förbrukningen genom ett smart system som friställer hela processen från koldioxidkretsloppet. På så sätt kan vi på Ovako nu visa branschen att det är möjligt att producera stål utan att använda fossila bränslen.

Bild inifrån den färdiga vätgasanläggningen i Hofors. (Foto: Ovako)

Samtliga Enercos affärsområden var involverade i etableringen
Ovakos vätgasanläggning har byggts upp i gamla Rörverk 6 där elektrolysörer och gasseparatorer är placerade inomhus på det övre våningsplanet. Kompressorerna är placerade på nedre våningsplan medan gasklockor, bufferttank och skrubber placerats utomhus.

Genom Enercos breda utbud av tjänsteleveranser har samtliga affärsområden i olika skeden haft möjlighet att vara involverade i etableringen av anläggningen. Rörverk 6 hade stått tomt ett tag vilket gjorde att Enerco Industrirengöring i omgångar genomförde saneringsjobb inklusive blästring i lokalerna. Därefter inleddes rivning och byggarbete med demontering av gammal maskinutrustning samt förstärkning av golv. Då var Enerco Underhåll och Montage ansvariga för demontering av maskinutrustning och för montering av stål i den befintliga fastigheten. Industriella Projekt har gjort konstruktionsarbetet för nya byggnationer i de befintliga lokalerna och montage av byggnaderna har genomförts av Enerco Underhåll och Montage.

Inredning i form av maskinstål och sekundärsmide som räcken, gångbryggor och broar med mera har producerats i Enercos verkstad i Horndal för att sedan monteras av kollegerna på Underhåll och Montage. Vidare har Enercos medarbetare även monterat all den vätgasrelaterade maskinutrustning som är själva hjärtat i anläggningen. Ett av de mer omfattande momenten var stackningen av de åtta elektrolysörerna vilket sysselsatte fyra man i 35 dagar. Utöver det genomför Enerco Hydraulik och Enerco-bolaget Indumate, luftmontage och rörombyggnad av s.k. ES (energy saving) moduler.

Ny branschstandard satt för fossilfri produktion – Enerco kan stötta på vägen
− Det har varit otroligt roligt att få bidra till ett sådant här omfattande projekt och framför allt att få jobba med den här nya tekniken. Det har varit ett hedersuppdrag för oss att ta det koordinerande ansvaret på plats, säger Lars Brodmar.
− De erfarenheter vi bidragit med har känts uppskattade av samtliga parter i leveransen och kunskaperna vi har förvärvat öppnar för nya möjligheter i framtiden. Jag ser stora möjligheter i att vi kommer medverka till många fler dylika uppdrag i samband med att industrin och transportsektorn ställer om, avslutar Brodmar.

För Ovakos del var processen lång, men efter godkännande av etableringen i miljödomstolen i november 2022 skedde arbetet i rekordfart. Den första leveransen ankom redan två dagar senare och det höga tempot har hållit i sig under första halvan av 2023. Nu är anläggningen produktionsklar och en pampig invigning skedde på plats under vecka 36. Anläggningen är störst i sitt slag i Sverige, speciellt kapacitetsmässigt då Ovako planerar att gå med full kapacitet redan från början. Ovako är nu först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning och visar branschen stegen mot noll utsläpp.

− Nu när vi fått i gång anläggningen och ser att det fungerar är det såklart en lättnad, det är några detaljer som måste provas och verifieras innan vi är helt klara. Bland annat är det en omfattande aktiveringscykel för själva elektrolysörsdelen. Så här gäller det att hänga i och fortsätta vara noggranna i det vi gör. För tillfället har vi i projektet fått en kortare återhämtningspaus där vi också ser till att berömma oss alla medverkande för väl utfört arbete. Men som sagt, vi har en resa kvar, avslutar Mikael Persson.

För Enerco Group AB har det varit en ära att vara med på färden och vi är redo för nästa etablering av samma kaliber!

Senast ändrad datum: