Enerco

Enerco satsar på automation

Enerco satsar på automation, snart går självkörande elbilar i Hofors

-Visionen har vi haft länge, säger Niklas Pettersson, VD på Enerco. Vi är i grunden drivna entreprenörer med huvudet fullt med kreativa idéer. Vissa blir bara drömmar, men den här har vi nu tagit till nästa steg och prototypen kör redan på våra verkstäder.

Prototypen som Niklas berättar om är en fullt utrustad servicebil som drivs på el och går ungefär som en robotgräsklippare efter särskilda mönster samt laddar vid behov. Den ska kunna programmeras till att vara självkörande hos Enercos kunder och per automatik åtgärda rutinmässiga aktiviteter som mätningar, driftsavstämningar och dataavläsningar. Modellen är en version av Volkswagens id-buzz, modifierad för specifika industritjänster och miljöanpassad. Det stora tekniksteget togs enligt Niklas under 2021 då Enerco-koncernen utökades med ett dotterbolag som låg långt fram i digitaliseringsresan vilket möjliggjorde en snabb utveckling från idéstadiet till realisering.

Det huvudsakliga syftet med satsningen enligt Enercos Affärsstrateg Roger Hydén är att utveckla de digitala tjänsterna inom Enercos automationsområde och samtidigt stärka den personella servicen mot kunderna.

-Digitaliseringen ersätter inte oss människor, förklarar Roger, utan den ger oss möjlighet att jobba med mer avancerade och socialt komplexa uppgifter medan robotar och maskiner gör repetitivt precisionsarbete.

Bilen som för närvarande går på verkstaden i Hofors, kommer inom kort att testköras kortare sträckor i Hofors, närmare bestämt mellan Enercos nya kontor på Faluvägen och verkstaden i Böle. Först hösten 2023 kommer tjänsten att finns tillgänglig för de större kunderna i regionen.

Läs mer om Enerco e-service här

Kontakta oss
Magnus Hammarberg
Affärs- & Verksamhetsutveckling
Enerco Group AB
forstaapril@enerco.se
www.enerco.se