Enerco

Säkerhet & miljö

Att ta ansvar i alla lägen

Säkerhet och miljö

Säkerhet och miljö är två områden som är viktiga för oss på Enerco och alltid varit så. I dagsläget faller det inom ramarna för vårt hållbarhetsarbete. Med tanke på våra medarbetare och våra kunders vardag och med en hållbar framtid i fokus försöker vi  agera ansvarsfullt i alla lägen. Vi verkar i branscher som ofta är krävande för både människor och miljö. Därför måste vi ligga i framkant för att hitta smarta, säkra och hållbara arbetssätt. I praktiken innebär det exempelvis att vi arbetar målmedvetet för att minska avfallsmängder hos oss själva och våra kunder, att vi strävar efter minskad energiförbrukning och att våra medarbetare regelbundet fortbildas för att alltid sätta säkerheten främst.

Säkerhet på arbetsplatsen
För Enerco har säkerhet på arbetsplatsen en alldeles särskild betydelse. Många av våra medarbetare vistas dagligen i riskfyllda miljöer och vi vet att en vanlig dag på jobbet kan sluta så illa att den förändrar, eller i värsta fall, tar en människas liv. Därför måste säkerheten gå först, i varje moment, i alla lägen.

För att påminna oss själva och andra bolag om att jobba medvetet för en stark säkerhetskultur genomför vår huvudägare och styrelseordförande Roger Hydén, tillsammans med säkerhetsinspiratören Andreas Neuman, säkerhetsföreläsningar på arbetsplatser runt om i landet. Under föreläsningen berättar de tillsammans om de lärdomar de fick i samband med en arbetsplatsolycka 2007 som var nära att ta Andreas liv. Föreläsningen, som är cirka 90 minuter lång och har rubriken ”En vanlig arbetsdag som blev vår värsta mardröm” hade 2019 setts av drygt 13 000 personer.  Vi på Enerco är enormt stolta och glada över att vi genom våra föreläsningar har möjlighet att hjälpa fler att tänka och jobba säkert i sina verksamheter.

Vill du veta mer om föreläsningen och vårt arbete för säkrare arbetsplatser? Kontakta Roger Hydén.

Årets säkerhetsambassadör
Sedan 2017 utser Enerco varje år Årets säkerhetsambassadör – en utmärkelse för att lyfta fram och hylla den eller de personer som under det gångna året gjort en särskild insats för säkerheten på våra arbetsplatser. Priset består förutom äran, av ett diplom och en gåva. Chefer och arbetsledare inom Enerco-koncernen nominerar kandidater och en jury bestående av Enercos ledningsgrupp utser pristagare. Genom priset påminner vi årligen om vikten av att arbeta säkert och att hjälpa varandra att bidra till en tryggare arbetsplats.

Medarbetare som hittills utsetts till Årets säkerhetsambassadör:

2023: Douglas Velasques, Sandviken

2022: Jan Forsberg, Horndal

2021: Jörgen Nyström, Sandviken

2020: Andreas Eriksson, Hofors

2019: Simon Lamminheimo, Sandviken

2018: Eva Wikström, Borlänge

2017: Ludvig Ågren-Hertz, Södertälje

Miljö och certifieringar

Vår verksamhet i sig baseras på att vi hjälper våra kunder förbättra sin miljö, för såväl sin produktion som för sina medarbetare. Vi hanterar restprodukter, bygger om trasiga moduler, säkerställer en problemfri produktionslina.

Huvuddelen av våra verksamheter är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001. Det betyder att vi lever upp till de höga krav som dessa certifieringar ställer. Under respektive verksamhetsområde hittar du de certifikat som gäller för just den verksamheten.